Skidåkning i Jasna

Slovakien är verkligen ett av mina favoritländer. Jag vet egentligen inte varför, det handlar mest om en känsla jag alltid får när jag kommer dit tror jag. En känsla av att helt kunna slappna av och ha det roligt. Men det är väl egentligen det som resande handlar om när man tänker efter. Att för en stund få lämna sitt vanliga liv för att istället leva på en helt annan plats, där ingen vet vem man är. Min absoluta favoritplats i Slovakien är Jasna. Jasna är en skidort som ligger i bergen och som har blivit mycket populär under årens lopp. Först och främst för slovakerna själva men på senare år har även många utländska turister hittat dit. Jag kom till Jasna den första gången i tonåren, mest för att en kompis pappa kom från Slovakien och de skulle åka på skidsemester över sportlovet. Vi hade det verkligen riktigt roligt och eftersom jag har ett stort skidintresse har jag sedan den där gången fortsatt att åka dit.Orsakerna är många. Först och främst är det vackert. Något svårt att ta sig dit om man inte vet de bästa sätten, det går ju inte direkt några flyg till Jasna. Jag brukar hyra bil och helt enkelt köra upp, men jag vet att det även går bussar från de flesta större städer i Slovakien. Möjligheterna till boende är många i Jasna. Först fanns där bara ett hotell men numera kan du välja mellan hotell, vandrarhem och stugor. Dessutom vet jag att det finns en del större villor som privatpersoner hyr ut. Kan vara bra att välja om man är ett stort sällskap som åker tillsammans. Själv brukar jag oftast välja en av stugorna. Det är bäst anser jag eftersom man då har väldigt nära till backen och dessutom slipper att bära skidorna in och ut ur hotellhissar och rum. En gång valde jag en stuga som faktiskt låg i själva backen vilket var väldigt häftigt men nu väljer jag oftast en av stugorna som ligger precis bredvid backen. Det är inte långt att gå, bara att sätta på sig skidorna utanför huset, men ändå mycket billigare än alternativen i backen.Ja, jag kommer absolut att åka tillbaka till Jasna många gånger till. Vad som är extra kul är att jag denna gång kommer att kunna ta med mig min son som äntligen är tillräckligt stor för att kunna åka själv.